Sukan

Dia nak berhijrah pilihan dia – TMJ

Pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim menjelaskan dirinya tidak terbabit dalam sebarang urusan jika ada antara pemainnya yang mahu melebarkan sayap ke luar negara.

Sebaliknya, ia terpulang kepada kehendak pemain itu sendiri sekiranya bercita-cita untuk meraih pengalaman bersama kelab lain di luar sana.

Katanya, beliau hanya menjaga dan menguruskan JDT agar sentiasa berada pada tahap terbaik setiap musim.

“Saya hanya jaga kelab dan kepentingan kelab. Pemain nak berhijrah atau tidak itu keputusan dan pilihan mereka,” tulis Tunku Ismail ketika menjawab pertanyaan peminat di laman sosial miliknya.

Untuk rekod, skuad Harimau Selatan muncul antara kelab paling aktif menghantar pemain kelab terbabit ke luar negara sama ada untuk menjalani latihan mahupun dipinjamkan.

Antara pemain yang pernah dihantar ke Eropah untuk menjalani latihan seperti Gary Steven Robbat pada 2015 apabila dia berlatih selama tiga bulan di Jerman bersama kelab, Borussia Dortmund.

Juara lapan kali berturut-turut Liga Super itu turut giat meminjamkan pemain dengan kelab-kelab Eropah dan juga sekitar Asia seperti Dominic Tan di Liga Thailand (Police Tero), Liridon Krasniqi yang akan bermain di Liga India (Odisha FC) dalam masa terdekat ini.

sumber:- HM

Selain itu, Safawi Rasid juga pernah dihantar ke Liga Portugal untuk bersama Portimonense SC pada September hingga Disember tahun lalu.