Sukan

Import baharu pernah kawal Ronaldo, Mbappe, Kane

Kedah Darul Aman FC (KDA FC) melengkapkan senarai pemain bagi mengharungi saingan Liga Malaysia musim ini apabila menandatangani pemain import, Marc Vales Gonzalez.

Kehadiran pemain pertahanan berusia 31 tahun itu di sini selepas menamatkan tempoh kuarant!n memang sudah dijangka dan dinantikan penyokong selepas banyak desas-desus yang mengaitkan dirinya dengan skuad KDA FC.

Berita pengumuman penyertaan Gonzalez itu diumumkan secara rasmi oleh media KDA FC semalam, sekali gus membuka fasa baharu buat skuad kendalian Aidil Sharin Sahak yang dilihat mahukan pembaharuan dari segi taktikal dan corak permainan pantas pada musim ini.

“KDA FC dengan ini mengumumkan pemain import baharu untuk musim 2022, Marc Vales Gonzalez.

Dengan pengumuman ini, pasukan KDA FC kini melengkapkan senarai 30 pemain untuk musim 2022 dan Gonzalez mengisi slot pemain import kuota antarabangsa ketiga untuk skuad KDA FC. katanya.

Pemain kelahiran Les Escaldes, Andorra ini boleh dianggap bukan ‘biasa-biasa’ kerana memiliki pengalaman beraksi di Sepanyol, Finland, Norway dan negaranya Andorra.

Pengalamannya yang pernah berdepan pemain ternama seperti Christiano Ronaldo, Kylian Mbappe, Harry Kane, Antoine Griezmann dan lain-lain ketika bersama skuad Andorra dalam pusingan kelayakan Piala Dunia dan kempen kelayakan Kejohanan Eropah sebelum ini boleh dianggap satu perkembangan yang cukup menarik buat naib juara Liga Super musim lalu itu.

Gonzalez memiliki 78 penampilan bersama skuad kebangsaan Andorra dan berpengalaman beraksi bersama skuad belia Real Madrid pada 2015.

sumber:- BH

Dia juga pernah membantu kelab SJK Seinajoki menjuarai Liga Finland pada 2016 sebelum menyertai kelab Sandefjord Fotbal di Liga Norway.