sukan

Komen M Thinaah selepas terlepas peluang keemasan

TIADA istilah putus asa buat beregu wanita negara, M Thinaah dan Pearly Tan apabila akan kembali lebih kuat setelah impian mereka untuk menjuarai Terbuka Hong Kong pada Ahad tidak kesampaian.

Pasangan nombor 10 dunia itu tumpas 21-14, 22-24, 9-21 kepada gandingan Indonesia, Apriyani Rahayu-Siti Fadia Silva Ramadhanti pada aksi final dalam pertarungan selama satu jam 14 minit.

Thinaah mengakui bahawa pasangan Indonesia mempamerkan permainan lebih baik berbanding mereka yang kerap melakukan kesilapan mudah.

“Kami bakal kembali lebih baik dan akan cuba dapatkan keyakinan di dalam gelanggang.

“Enggan fikir perkara negatif, tetapi ambil yang positif. Kami akan perbaiki kelemahan untuk kembali lebih baik,” ujar Thinaah kepada Persekutuan Badminton Dunia (BWF).

Dalam aksi penuh dramatik di Coliseum Hong Kong, Kowloon itu menyaksikan kecederaan kaki kanan yang dialami Pearly pada set ketiga meragut perjuangan mereka untuk memburu kejuaraan.

Pearly dilihat bergelut untuk mempamerkan permainan terbaik selepas terjatuh ketika beraksi pada kedudukan 6-18, sekali gus gagal menafikan kehebatan juara Terbuka Malaysia 2022 itu.

Justeru Pearly berharap kecederaan itu tidak menjejaskan persiapannya untuk mengharungi saingan Sukan Asia Hangzhou minggu depan.

Kekalahan gandingan negara menyaksikan rekod pertemuan mereka berpihak kepada pasangan Indonesia itu dengan tiga kemenangan berbalas dua.

Ini adalah pentas final kedua buat Pearly-Thinaah tahun ini selepas muncul naib juara Masters Malaysia Mei lalu.

sumber:- SH

Bergelar sebagai juara Apriyani-Siti Fadia membawa pulang AS$33,180 (RM155,404), manakala Pearly-Thinaah tetap berpuas hati dengan gelaran naib juara untuk menerima AS$15,960 (RM74,751).

Recent Posts

  • sukan

TERKINI : Keputusan aksi Malaysia berdepan Pakistan

 Skuad hoki negara mempamerkan semangat juang yang tinggi untuk bangkit mengikat Pakistan 3-3 dalam perlawanan pembukaan Kumpulan B, Kejohanan Piala… Read More

4 hours ago
  • sukan

TFC akhirnya putuskan nasib Badrul

 Bekas pengendali sementara Terengganu FC (TFC), Badrul Afzan Razali secara rasmi dinaikkan 'pangkat' sebagai ketua jurulatih skuad itu bagi mengharungi… Read More

5 hours ago
  • sukan

Bukit Jalil mungkin jadi saksi Indonesia mara ke Piala Dunia 2026

Pemerhati bola sepak Oman, Issa Saeed, berkongsikan bahawa terdapat lima negara yang berpotensi untuk menjadi tuan rumah bagi perlawanan pusingan… Read More

6 hours ago
  • sukan

Jurulatih bola sepak ditahan cabul dua remaja perempuan

 Seorang jurulatih bola sepak persendirian ditahan polis selepas dipercayai mencabul dua remaja perempuan berusia 13 tahun dalam kejadian berasingan yang… Read More

7 hours ago
  • sukan

Endrick Dos Santos kembali ke Vietnam selepas belasah Vietnam

Selepas membantu Harimau Malaya menjulang kejayaan baru-baru ini, pemain naturalisasi negara, Endrick Dos Santos kembali beraksi untuk kelabnya di Vietnam.… Read More

7 hours ago
  • sukan

TERKINI : JDT sah sambar pemain berstatus bintang

Johor Darul Ta'zim (JDT) hari ini mengumumkan ketibaan pemain penyerang baru yang akan memperkuatkan pasukan itu dari Brazil iaitu Jairo… Read More

8 hours ago