sukan

FAM kembali lega dengan pengumuman terkini

Diisytiharkan ‘bersih’ daripada dakwaan salah guna kuasa membabitkan projek Pusat Latihan Kebangsaan (NTC) dan penyalahgunaan dana bagi penganjuran kongres oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), jelas menjadi detik paling melegakan buat Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Situasi itu diakui Setiausaha Agung FAM, Datuk Noor Azman Rahman yang menyatakan rasa syukur selepas tohmahan yang dilemparkan ke atas badan induk itu akhirnya ‘terpadam’ apabila Timbalan Pendakwa Raya mengumumkan kes itu dianggap sebagai ‘Tiada Tindakan Lanjut (NFA).

“Perkara ini (dakwaan dalam surat layang) memang membebankan kita kerana tiada apa yang boleh kita buat sepanjang tempoh hampir dua bulan itu. Keadaan itu melegakan kita apabila SPRM memaklumkan kes itu sebagai NFA.

“Jadi kita bersyukur kerana segala apa yang kita buat memang diiktiraf dari segi urus tadbir dan kita ikut undang-undang Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA),” kata Noor Azman.

Terdahulu, tular di media sosial surat layang dalam bentuk e-mel yang membangkitkan isu kepimpinan dan pengurusan FAM sehari sebelum Kongres FAM diadakan, 1 April lalu.

Empat perkara utama yang dibangkitkan ialah penyalahgunaan kuasa oleh Setiausaha Agung FAM, gaji serta manfaat staf, isu membabitkan skuad Harimau Malaya dan projek NTC.

Susulan perkembangan ini, Noor Azman menegaskan fokus badan induk itu ketika ini adalah untuk terus memandang ke depan dengan menjayakan perancangan yang sudah dirancang untuk bola sepak negara.

“Kita tak mahu toleh ke belakang lagi sebab kena nak fikir banyak lagi (perancangan). Kita ada dua perlawanan Kelayakan Piala Dunia 2026/ Piala Asia 2027. Selepas itu kita ada skuad Bawah 17 tahun (B-17) dan Skuad Bawah 20 tahun (B-20).

sumber:- BH

“Kita pun (perlu buat persediaan) untuk Piala AFF nanti, Liga Malaysia (Liga M) jadi kita kena teruskan semua ini untuk kita boleh maju ke depan,” katanya.