sukan

Hatrik bantu Malaysia lakar kemenangan ke atas New Zealand

Skuad hoki negara menghidupkan peluang untuk mempertahankan kejuaraan Piala Sultan Azlan Shah (PSAS) selepas mempamer aksi bertenaga untuk menewaskan New Zealand 6-4, hari ini.

Keputusan itu pastinya mengecewakan Black Sticks yang sebelum ini tewas 1-4 di tangan Jepun menjelang persiapan mereka untuk beraksi di Sukan Olimpik Paris.

Meskipun melakar kemenangan, ketua jurulatih Speedy Tigers, Sarjit Singh nyata masih tidak berpuas hati dengan prestasi barisan pemainnya terutama ketika detik genting di hujung perlawanan.

“Kita sebenarnya bertuah kerana lawan kerap melakukan kesilapan sehingga menyebabkan pemain negara dapat menjaringkan empat gol di suku pertama.”Kita sebenarnya bertuah kerana lawan kerap melakukan kesilapan sehingga menyebabkan pemain negara dapat menjaringkan empat gol di suku pertama.

“Pada hujung perlawanan, ketika kedudukan 6-2, kita membenarkan lagi lawan untuk menjaringkan dua gol yang mana bagi saya ia tidak boleh diterima dan kami perlu melihat semula situasi itu,” katanya pada sidang media selepas tamat perlawanan.

Skuad hoki negara bermula baik apabila di depan 3-0 dalam tempoh enam minit pertama selepas penyerang sensasi negara, Faizal Saari menjaringkan gol padang seawal minit ke-2 sebelum dua lagi penyerang negara, Muhammad Azrai Aizad Abu Kamal serta Azimuddin Syakir Kamaruddin masing-masing menambah gol minit ke-5 dan ke-6.

Malaysia mendahului New Zealand 4-0 sebelum berakhir suku pertama selepas Azrai sekali lagi menemui ruang untuk menambah gol keempat minit ke-14.

Tersentak dengan situasi semasa itu, New Zealand memperkemaskan rentak permainan serta menggandakan asakan dan hasilnya mereka memperoleh jaringan pertama menerusi jaringan padang Jake Smith minit ke-19 dan Jonty Elmes menambah gol kedua selepas menyempurnakan penalti stroke minit ke-28.

Tidak lama kemudian, kem negara cemas lagi sebelum berakhir babak pertama selepas New Zealand dihadiahkan penalti stroke namun kali ini penjaga gol negara, Muhammad Hafizuddin Othman menafikan tolakan Elmes.

Ketika New Zealand terus mengasak, skuad negara meraih gol kelima minit ke-52 selepas penyerang negara, Muhajir Abdu Rauf menampan hantaran cantik Azrai.

New Zealand bagaimanapun mencetuskan resah apabila Scott Cosslett menambah gol ketiga menerusi pukulan sudut penalti minit ke-58.

sumber:- HM

Namun Azrai melegakan kem negara apabila meraih gol keenam yang juga hatrik untuknya pada minit ke-60 dan Isaac Houlbrooke menyempurnakan pukulan sudut penalti, juga pada minit terakhir perlawanan.