sukan

Kemenangan berharga untuk Malaysia

Walaupun hanya bertaraf perlawanan persahabatan, penyerang naturalisasi negara Paulo Josue menyifatkan aksi dengan Nepal cukup mustahak dalam menyediakan pasukan sebelum berdepan Oman, Jumaat ini.

Pada aksi persahabatan tertutup di Stadium Mini UiTM Shah Alam malam tadi, skuad kendalian Kim Pan-gon nyata menepati ramalan apabila mudah menewaskan Nepal dengan 5-1.

Menurut Josue, aksi itu memberi peluang buat barisan kejurulatihan merangka strategi ampuh selain meningkatkan kecergasan pemain.

“Kami perlu gunakan aksi bertemu Nepal untuk memperoleh minit dan kecergasan permainan.”Ini penting untuk pemain perlu sentiasa bersedia dan berikan 100 peratus dalam perlawanan menentang Oman nanti.

“Pasukan akan cuba berikan aksi terbaik seperti yang ditunjukkan ketika bertemu Korea Selatan kerana kita berjaya buktikan yang kita mampu melakukannya,” katanya.

Di Piala Asia Qatar Januari lalu, skuad Harimau Malaya berjaya mengejutkan Korea Selatan dengan mengikat gergasi Asia itu 3-3 dalam aksi terakhir Kumpulan E untuk memungut satu mata.

Pasukan negara bakal terbang ke Muscat esok untuk menentang Oman sebelum bertemu sekali lagi di Bukit Jalil empat hari kemudian dalam aksi Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 itu.

sumber:- HM

Ketika ini, Malaysia menduduki tangga pertama Kumpulan D dengan mengumpul enam mata hasil kemenangan ke atas Kyrgyzstan dan Taiwan sebelum ini.