sukan

Rekod dunia pecah di Arab Saudi

Kelab Liga Pro Saudi, Al-Hilal mencipta rekod dunia bagi kemenangan berturut-turut oleh pasukan liga utama selepas menundukkan Al-Ittihad 2-0 pada separuh akhir Liga Juara-Juara Asia awal pagi tadi bagi kemenangan ke-28.

Pasukan kendalian Jorge Jesus mengatasi rekod terdahulu 27 kemenangan berturut-turut oleh kelab juara Liga Perdana Wales, The News Saints (TNS) pada musim 2016-17.

TNS memadam rekod 26 kemenangan berturut-turut Ajax Amsterdam, rekod yang bertahan selama 44 tahun.

“Ini benar-benar satu pencapaian luar biasa dan saya mahu mengucapkan terima kasih kepada setiap orang di kelab kerana peranan mereka bagi rekod kemenangan bermakna ini,” kata pengurus Jesus.

“Seperti yang saya katakan dalam tempoh ini, bagaimanapun rekod tidak begitu penting berbanding trofi. Terpulang kepada setiap orang di Al-Hilal untuk memastikan kami menamatkan musim sebagai juara liga Saudi dan memenuhi sasaran kami dalam pertandingan piala. Hanya ketika itu kami boleh benar-benar meraikannya.”

Pasukan Jesus mendahului liga Saudi dengan 65 mata, 12 mata di depan kelab Cristiano Ronaldo, Al-Nassr yang tersingkir daripada Liga Juara-Juara Asia kelnarin selepas kalah penentuan penalti kepada Al-Ain.

Al-Hilal, naib juara 2022, akan berdepan Al-Ain pada separuh akhir.

sumber:- BH

Anak buah Jesus boleh melebarkan rentetan kemenangan mereka apabila melayan kunjungan Damac dalam liga Sabtu ini. – REUTERS