sukan

Nama hangat disebut-sebut sebagai pengganti Tan Cheng Hoe

Selangor FC tidak menolak kemungkinan bakal melantik Nidzam Jamil bagi menggantikan Tan Cheng Hoe yang membuat kejutan meninggalkan pasukan itu semalam.

Begitupun, ia tidak bermakna skuad Red Giants sudah menutup pintu buat calon lain apabila disahkan beberapa pengendali asing sedang dipertimbangkan untuk mengisi kerusi panas itu.

Perkara berkenaan dimaklumkan Ketua Pegawai Eksekutif Selangor FC, Dr Johan Kamal Hamidon kepada Arena Metro yang mengakui pihaknya sedang meneliti beberapa nama sebelum diumumkan secara rasmi dalam tempoh seminggu dua akan datang.

Jelas Johan, calon jurulatih import turut dipertimbangkan dengan nama Nidzam satu-satunya pengendali tempatan dalam senarai yang sedang dinilai.

“Saya boleh katakan Nidzam adalah satu-satunya jurulatih tempatan yang ada dalam senarai pertimbangan pasukan ketika ini. Ada juga jurulatih import yang kita sedang nilai sebelum keputusan dibuat.

“Kami mahu mencari jurulatih yang sesuai dan memahami falsafah pasukan yang sudah diterapkan jurulatih sebelum ini Cheng Hoe. Bagi kami, Cheng Hoe sudah melaksanakan tugasnya dengan cukup cemerlang dan kami mahu ia diteruskan oleh pengganti yang memahami falsafah itu.

“Dalam senarai calon, Nidzam adalah jurulatih yang sudah lama dengan Cheng Hoe, malah beliau juga tahu apa kemahuan dan hala tuju kelab.

“Nidzam juga amat disenangi pemain-pemain dan saya lihat beliau calon terbaik. Namun kami masih dalam penilaian termasuk calon jurulatih luar, dan calon terbaik yang menepati kriteria kelab akan dilantik nanti,” katanya ketika dihubungi.

Menerusi laporan akhbar ini semalam, jodoh Cheng Hoe bersama Red Giants tidak berpanjangan apabila bekas pengendali Harimau Malaya itu memilih menamatkan kontrak lebih awal apabila bakal berhijrah ke Liga Thailand.

Selangor FC juga mengesahkan Cheng Hoe sudah membayar pampasan baki kontrak bersama Selangor FC bagi membolehkan bekas jurulatih kebangsaan itu meninggalkan pasukan.

Ketiadaan Cheng Hoe pastinya memberi tamparan hebat ketika pasukan bakal mengharungi jadual kalendar musim 2024 yang padat termasuk bertanding di saingan Liga Juara-Juara Asia II (ACL II).

Ditanya mengenai penerimaan pemain susulan peletakkan jawatan Cheng Hoe itu, Johan akui rata-rata pemain agak terkejut dengan keputusan itu.

“Pemain memang terkejut tetapi mereka cukup profesional untuk menerima keputusan itu. Malah dalam sesi latihan nampak pemain tetap bersemangat menjalani latihan dan Nidzam mengambil alih pasukan buat sementara waktu ini,” katanya.

sumber:- HM

Susulan peletakkan jawatan Cheng Hoe, Nidzam kini dilantik sebagai jurulatih interim buat sementara waktu sebelum pelantikan baharu dibuat selepas ini.