sukan

Harap Kim Pan-gon terpikat

Memilik empat penjaga gol berstatus pemain kebangsaan menjadikan persaingan di benteng terakhir Selangor FC bagi harungi Liga Malaysia (Liga M) dan Liga Juara-Juara 2 (ACL 2) musim depan bertambah menarik.

Ketika ini, tiga penjaga gol The Red Giant, Khairulazhan Khalid, Sam Somerville dan Sikh Izhan Nazrel bakal berdepan satu lagi cabaran terutamanya dengan kehadiran tonggak skuad Bawah 23 Tahun (B-23) negara, Azim Al Amin.

Untuk rekod, Khairulazhan sebelum ini pernah bergelar penjaga gol nombor satu Harimau Malaya dan Somerville juga pernah beberapa kali dipanggil menyertai kem latihan skuad kebangsaan serta Sikh Izhan sebahagian skuad di Piala Asia 2023.

“Setiap penjaga gol memiliki kelebihan tersendiri namun kelebihan saya adalah saya suka bersuara setiap kali berada dalam padang. Sudah pasti saya berharap dapat bantu Selangor dan jika diberi peluang saya mahu lakukan sehabis baik.

“Saya juga bangga dalam bermain dibawahnya (Tan Cheng Hoe) kerana dia pun pernah bawa (bimbing) Malaysia. Pemain senior juga membantu saya tetapi kalau ikutkan saya sudah kenal ramai pemain daripada skuad B-23.

“Buat peminat, terima kasih kerana penyokong Selangor dan menyambut kehadiran saya bersama pasukan ini,” kata Azim yang menganggotai skuad B-23 kendalian Juan Torres Garrido.

Situasi ini menghadirkan persaingan sihat diantara pemain khususnya bagi memastikan pasukan berada dalam keadaan terbaik khususnya bagi menghadapi saingan mencabar di pentas ACL 2.

Sebelum ini, Selangor sudah pun membawa masuk tiga bintang import, Alvin Fortes, Ronnie Fernandez, Umar Eshmurodov dan pemain kebangsaan, Nooa Laine untuk menguatkan pasukan itu musim depan.