sukan

Jurulatih Malaysia naik gaji

MESYUARAT Lembaga Pengurusan Majlis Sukan Negara (MSN) yang dipengerusikan Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh pada Selasa meluluskan penyelarasan jumlah gaji dan imbuhan baharu untuk Skim Pekerjaan Jurulatih Kebangsaan (SPJK) berkuatkuasa daripada 1 Januari 2024.

MSN dalam satu kenyataan memaklumkan bahawa jurulatih sepenuh masa yang berkhidmat untuk Program Podium dan pelapis kebangsaan akan menikmati kenaikan berdasarkan kepada tahap kelayakan mengikut Skim Persijilan Kejurulatihan Kebangsaan (SPKK) dan tempoh pengalaman dalam bidang kejurulatihan.

Kenaikan itu menyaksikan jurulatih dengan Sijil SPKK Tahap 3 – kelayakan tertinggi yang diperakui Akademi Kejurulatihan Kebangsaan (AKK) – bakal menikmati kenaikan gaji daripada RM4,500 sebulan kepada RM5,900 sebulan mengikut penyelarasan yang baru diluluskan itu.

“Bagi menggalakkan lebih ramai bekas atlet negara menceburkan diri dalam bidang kejurulatihan, imbuhan gaji tambahan diberi berdasarkan tahap pencapaian terbaik ketika bergelar atlet.

“Sebagai contoh, bekas atlet yang menjadi jurulatih sepenuh masa dan memiliki pencapaian pingat pada Sukan Olimpik atau Sukan Paralimpik diberikan imbuhan gaji tambahan RM3,500 sebulan, manakala pencapaian pingat pada kejohanan dunia menerima imbuhan gaji tambahan sebanyak RM3,000.

“Elaun khas berjumlah RM600 juga diluluskan untuk semua jurulatih Program Podium dan pelapis kebangsaan (kecuali jurulatih pinjaman atau pelepasan oleh majikan), manakala elaun jurulatih separuh masa turut dinaikkan berdasarkan kepada kelayakan SPKK masing-masing.

sumber:- SH

“Penyelarasan terhadap SPJK ini diluluskan sebagai penambahbaikan kepada kadar sedia ada dalam skim yang kali terakhir disemak pada tahun 2014,” ujar kenyataan tersebut.