sukan

Kuartet 4×100 meter Negara Cemerlang Ke Final

Kuartet 4×100 meter (m) negara menempah tempat ke final selepas merekodkan catatan ketiga terpantas pada saringan pertama temasya Sukan Asia Hangzhou, hari ini.

Kuartet dibarisi Khairul Hafiz Jantan selaku pelari pertama diikuti Muhammad Arsyad Md Saat, Jonathan Nyepa dan Muhammad Azeem Fahmi itu merekodkan masa 39.40 saat (s).

Saringan itu dimenangi barisan pelari tuan rumah dengan catatan 38.62s diikuti Korea Selatan dengan 38.75s.

Bagaimanapun, gabungan empat pelari negara itu berjaya mengatasi kuartet Thailand yang menamatkan larian di kedudukan keempat dengan 39.57s.

Azeem berkata, sasaran utama hari ini adalah mara ke final terlebih dahulu dan seterusnya menyasarkan rekod baru kebangsaan di pentas final nanti.

“Kami berharap sesuatu yang positif esok dan akan terus kekal fokus agar boleh memberikan masa terbaik buat negara.

“Kombinasi kami masih belum sampai ke tahap 100 peratus, tapi ia semakin baik kerana ini kali pertama kami berlari bersama tahun ini sebab di ATF (Kejohanan Asia, Bangkok) yang lalu, Arsyad tidak bersama dengan pasukan,” kata Azeem.

Bagaimanapun, Azeem menegaskan barisan pelari negara belum berpuas hati dengan catatan masa itu dengan mengharapkan ia boleh diperbaiki lagi apabila turun beraksi pada 9.25 malam esok.

“Balik nanti kami akan buat analisis dengan pegawai teknikal dari ISN (Institut Sukan Negara) iaitu abang Jad (Adrian Washif).

“Kami akan bincang apa yang perlu diperbaiki lagi agar sasaran dapat dicapai,” katanya.

Kuartet negara kini memburu catatan masa di bawah 39s dan jika berjaya, ia akan menjadi rekod baru kebangsaan.

sumber:- HM

Rekod kebangsaan dalam acara itu adalah 39.09s yang dilakukan sewaktu merangkul pingat perak di Sukan Sea Hanoi di Vietnam manakala catatan masa terbaik musim ini adalah 39.17s yang dilakukan di ATF lalu.