Tak Boleh Terima Kalah Dengan Malaysia

Pemain natural!sasi skuad kebangsaan Indonesia, Diego Michiels dalam satu temubual mengakui hatinya masih lagi sak!t mengingatkan kenangan ketika g@gal raih pingat emas Sukan SEA 2011.

Indonesia ketika itu tewas melalui penentuan sep@kan penalti 4-5 kepada skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee di perlawnan akhir Sukan SEA 2011 sekaligus mengec3wakan puluhan ribu penyokong tuan rumah di Stadium Gel0ra Bung Karno.

Walaupun 9 tahun trag3di itu sudah berlalu, Michiels sehingga kini masih tidak dapat melupakan kekalahan itu yang dianggapnya sebagai kenangan paling pah!t dalam hidupnya.

“Saya pusing setelah kalah penentuan sep@kan penalti dan l@wan Malaysia ketika itu. Masih lagi sak!t hati. Saya sampai sekarang kadang-kadang masih fikir kekalahan itu,” katanya dipetik dalam portal bola sepak Indonesia,

Malah, beliau juga sempat menonton semula perlawnan itu melalui laman Y0uTube dan berharap perlawnan itu dapat berlangsung semula jika ada peluang.

“Kadang-kadang juga masih menonton di Y0uTube perlawnan itu. Kalau boleh diulang semula, saya pasti mahu menang,” tambahnya.

Bagaimanapun, beliau dan rakan sepasukan tidak menyesal dengan kekalahan itu kerana mereka sudah melakukan yang terbaik sejak di awal perlawnan dan ternyata rezeki berpihak kepada Malaysia.

Tetapi, kenangannya luar biasa juga. Kami buat persiapan selama beberapa bulan bersama pasukan, satu pasukan yang k0mpak dan para pemainnya semua bagus.

“Sebelum main di final, ada kala saya percaya kami boleh jadi juara, tetapi mungkin belum ada rezeki,” jelasnya.

Indonesia ketika itu dibimbing oleh bekas pengendali T-Team FC, Rahmad Darmawan. Mereka dibarisi oleh barisan pemain muda yang terbaik termasuk penyrang berb!sa dari kepulauan papua, Titus Bonai.

Pada aksi penuh dram@tik itu, kedua pasukan cuba bangkit pada masa tambahan dengan melakukan ser@ngan berbah@ya, namun kedudukan seri 1-1 yang dicipta pada separuh masa pertama sukar diubah.

Perlawnan terpaksa dih3ret ke penentuan sep@kan penalti yang menyaksikan kemenangan berpihak kepada Malaysia.

Kapten pasukan, Baddrol Bakhtiar menjadi penyel@mat dengan menjaringkan sepakan akhir setelah tend@ngan pemain Indonesia yang juga bekas pemain Kelantan, Ferdinand Sinaga dapat diselamatkan oleh penjaga gol negara, Khairul Fahmi Che Mat.