Sathia Perjelas Situasi Sebenar

KUALA LUMPUR: Ketua jurulatih Selangor, B Sathianathan mengakui masalah utama pasukannya ggal meraih keputusan p0sitif dalam tiga perlawnan selepas Liga Super bersambung semula hujung bulan lalu kerana keggalan menyempurnakan peluang untuk mendapatkan jaringan.

Ketumpulan jent3ra ser@ngan menyaksikan Selangor terpaksa berpuas hati dengan satu mata selepas diik@t Melaka United 1-1, malam tadi dan Sathianathan menjelaskan perkara sama turut berlaku ketika mereka seri tanpa jaringan berdepan PJ City, sebelum ini.

Macam law@n PJ City, kita tak dapat gol. Kita tak boleh salahkan (bagi alasan) yang kita tiada penyrang. Rufino (Segovia) sebelum ini penjaring terbanyak, Ifedayo (Olusegun) cuba dan Syazwan (Zainon) ada peluang.

Jadi banyak peluang, tapi kita tak ambil. Selepas itu, lima minit terakhir kita tertek@n sebab kita tak jaringkan gol. Kalau kita jaringkan gol dari awal, saya fikir kami boleh k@wal permainan.

“Saya tak boleh ajar penyrang bagaimana mahu menjaringkan gol. Jurulatih yang boleh ajar penyrang jaringkan gol dia adalah Superman,” kata Sathianathan selepas perlawnan.

Keputusan dengan Melaka United di Stadium UiTM Shah Alam menyaksikan kedua-dua pasukan mengumpul 10 mata selepas tujuh perlawnan musim ini.

Selain itu, Sathianathan menjelaskan dia akan cuba mencari jalan untuk memperbaiki ketaj@@man penyudah Red Gi@nts bagi mempersiapkan pasukan berdepan pendahulu, Johor Darul Tazim (JDT), Sabtu ini.

Apa saya nak cakap lagi, kalau kita tak jaringkan gol, sebagai jurulatih, takkan saya nak masuk jaringkan gol. Jadi, saya kena perbaiki macam lebihkan dari segi latihan untuk menjaringkan.

Tapi hairan dalam latihan mereka jaringkan gol. Kadang-kadang ini (kerana) tek@nan. Saya puas hati dengan semua k0mitmen pemain, saya tiada masalah, cuma kita mesti dapatkan gol.

“Bukan kita hanya letakkan beb@n ini kepada Ifedayo atau Rufino, pemain lain pun mesti tahu bagaimana nak jaringkan gol. Terutama ketika set pieces, kita ada Safuwan (Baharudin), Taylor (Regan), semua (pemain) yang tinggi. Jadi itu kita kena betulkan sedikit,” katanya.