JDT Menang Besar Lagi

JOHOR Darul Tazim (JDT) semakin hampir menggeng@m kejuaraan Liga Super buat kali ketujuh berturut-turut selepas membah@m Selangor 6-1 pada aksi di Stadium Sultan Ibrahim, hari ini.

Hasil kemenangan itu, skuad bimb!ngan Benjamin Mora hanya perlu mencari tiga mata lagi untuk menjulang kejuaraan liga apabila bertandang ke Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Jumaat ini berdepan Petaling Jaya City FC (PJ City FC) .

JDT yang turun tanpa kelibat Mauricio Dos Santos akibat digantvng satu perlawnan kerana mengumpul tiga kad kuning ternyata tidak menjej@skan b3nteng pertah@nan tatkala Fadhli Shas yang bergandingan bersama kapten Aidil Zafuan Abd Radzak beraksi k0nsisten di p0sisi itu.

Sepanjang tempoh 20 minit aksi babak pertama, skuad Harim@u Selatan dan The Red G!ants beraksi dengan corak berhati-hati dengan tempo permainan lebih terarah di kawasan tengah padang dan jarang melakukan ser@ngan berbah@ya.

Hanya pada minit ke-22, tuan rumah meraih peluang terbaik untuk membuka tirai jaringan apabila Gonzalo Cabrera bertindak ber@ni menyvsup masuk ke dalam kotak penalti namun bola remb@tan yang disas@rkan ke penjvru kiri gol pelawat sekadar sipi tatkala penjaga gol, Farizal Harun sudah tertew@s.

Cabrera sekali lagi terlepas peluang terhidang pada minit ke-33 selepas bola remb@tan leret di luar kotak penalti ters@sar sebelah penjvru kanan gol ketika Farizal sudah tertewas.

Sebelum melangkah masuk ke bilik persalinan pada minit akhir bab@k pertama, Safawi Rasid menceriakan kem skuad Harim@u Selatan selepas bola sep@kan percuma dari jarak 30 meter melenc0ng tepat ke penjvru kanan gol yang menyaksikan Farizal terg@man di g@wang sendiri.

Sebaik babak kedua bermula, tuan rumah dihadiahkan sepakan pen@lti oleh pengadil perlawnan, Zulkarnain Zakaria selelpas tindakan Nicholas Ryan Swirad mengkas@ri Diogo Luis Santo di dalam kotak pen@lti pada minit ke-48.

Safawi yang ditugaskan untuk mengambil sepakan pen@lti itu mudah meremb@t bola masuk untuk mencetak gol kedua peribadi apabila menewaskan Farizal yang sekali lagi tergam@m melihat bola menerj@h jaring.

Tuan rumah menambah der!ta pelawat pada minit ke-63 selepas bola balingan jauh Corbin Ong tepat ke Diogo yang bingkas memusingkan b@dan sebelum meremb@t bola kenc@ng menewaskan Farizal untuk meletak skuad Harimua Selatan selesa dengan kedudukan 3-0.

Anak didik Mora memastikan skuad bimbingan B Sathiananthan tertek@n apabila Cabrera meled@kkan gol keempat buat pasukan itu berpunca daripada bola lor0ngan Diogo dan tuan rumah terus mengg@nas apabila pemain gantian Ramadan Saifullah Usman turut mencetak gol kelima pada minit ke-72 dan jaringan kedua peribadi selang dua minit .

Pelawat meraih gol saguhati pada minit ke-81 selepas bola ump@nan Sean Eugene Selvaraj di dalam kotak pen@lti disudahkan pemain gantian Rufino Segovia namun sudah terlambat melakukan kebangkitan tatkala JDT terus ampuh dengan jaringan 6-1 sehingga tamat perlawnan.