Bukan Rancangan Sumareh Tapi Taktik Pasukan Lain

KUALA LUMPUR: Keputusan pemain natural!sasi pertama negara Mohamadou Sumareh menyertai kelab Liga Thailand P0lice Tero FC, mungkin satu persinggahan sementara sebelum menyertai pasukan seterusnya, menurut leg3nda bola sepak tanah air Khalid Ali.

Penghijrahan ke P0lice Tero FC itu disifatkan Khalid sebagai suatu tempoh bertenang selepas Sumareh, 25, menamatkan k0ntrak bersama Pahang secara mengejvt, sekali gus meningg@lkan pasukan itu dalam keadaan penuh k0ntr0versi.

Khalid berkata tindakan Sumareh menamatkan kontrak bersama Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) itu menjadikan beliau beb@s memilih pasukan baharunya, selain membolehkan mana-mana pasukan menyamb@rnya tanpa membayar yuran perpindahan antara kelab.

Melihat kepada kemelvt itu, Khalid merasakan terdapat perancangan tersusun di sebalik tindakan ber@ni Sumareh meningg@lkan pasukan, yang bertanggungjawab menatural!sasikan beliau.

“Saya tidak mahu menuding jari, tetapi ini mungkin satu str@tegi yang rapi,” katanya kepada Bernama.

“Ini cara beliau beralih ke pasukan lain, kita panggil co0ling peri0d. Perpindahan beliau ke Thailand bersifat sementara dan selepas tamat tempoh bertenang itu, beliau akan kembali bermain dengan pasukan diidami.

“Kemungkinan ini bukan perancangan Sumareh, tetapi ia adalah satu takt!k untuk beliau (Sumareh) dapat bermain dengan pasukan, yang mungkin telah berunding dengannya,” tambah bintang era 80-an itu.

Perpindahan Sumareh ke Thailand pada 7 Sept lalu hanya berlaku dalam tempoh dua minggu, selepas jurulatih Pahang Dollah Salleh mendedahkan Sumareh tidak menjalani sesi latihan berpasukan selama sebulan, sejak awal Ogos lepas.

Sumareh yang mempunyai baki k0ntrak sehingga 2022 bersama Pahang, turut tidak menghadiri beberapa aksi Liga Super membabitkan negeri itu sebaik sa!ngan Liga Malaysia bersambung pada 28 Ogos.

Media tempatan melaporkan kemelvt antara Sumareh dan PBNP berpunca daripada kegag@lan PBNP membayar gaji pemain itu, sekali gus menyaksikan beliau membuat tuntutan sehingga lebih RM1 juta ke atas Pahang, menerusi peguamnya yang berpangkalan di Switzerland.

Melihat dalam k0nteks masalah pembayaran gaji pemain, Khalid yang juga bekas pemain Selangor mengakui, setiap pemain mempunyai impian beraksi bersama pasukan yang mampu menjamin masa depannya.

“Sebagai pemain bola sepak, saya lebih suka bermain dengan pasukan yang boleh memberi saya satu masa depan yang baik,” jelas Khalid. – BERNAMA