sukan

Rexy puji Tze Yong

Pengarah Kejurulatihan Akademi Badminton Malaysia (ABM), Rexy Mainaky memuji prestasi yang ditampilkan oleh pemain perseorangan lelaki negara, Ng Tze Yong dalam beberapa kejohanan terakhir yang disertai oleh pemain berkenaan.

Namun begitu, Rexy berkata, pemain berusia 23 tahun itu masih belum bersedia secara keseluruhan untuk berhadapan dengan pemain yang berada di ranking yang lebih tinggi daripadanya.

“Di Sukan Asia, Terbuka Finland dan Perancis, prestasi Tze Yong cukup bagus tetapi belum cukup untuk bersaing secara konsisten melawan top level (ranking tertinggi), bukan mengenai kemahiran dan Teknik tetapi fizikal dan kekuatan terutama kekuatan kaki yang tidak kuat.

“Permandangan sekitar gelanggang harus ditingkatkan dan dia (Tze Yong) akan bersedia untuk bersaing secara konsisten apabila menghadapi pemain top level,” katanya.

Sebelum ini ketika berhadapan dengan Lee Zii Jia di final Terbuka Arctic, dirinya pernah mengakui terdapat beberapa kelemahan yang perlu di pertingkatkan agar dapat meningkatkan gaya permainannya.

“Saya dapat belajar sesuatu dan saya fikir harus mempertingkatkan stamina agar dapat mengekalkan aksi konsisten setiap hari.

“Minggu hadapan (minggu lalu) saya masih ada kejohanan, jadi bila pulang ke Malaysia, saya ada masa untuk membina semula stamina saya,” katanya.

sumber:- HM

Semalam di Terbuka Perancis, Tze Yong tewas kepada pemain China, Li Shi Feng straight set 17-21, 12-21 dalam pertarungan 47 minit.