sukan

Manchester United ‘tanah kubur buat jurulatih dan pemain’

Manchester United menjadi ‘tanah kubur buat jurulatih dan pemain’, dakwa Gary Neville sambil menunjukkan simpati terhadap pengurus kelab Erik ten Hag.

Berterusan mengalami prestasi tidak menentu, Red Devils kalah 3-2 di tangan Galatasaray dalam aksi Liga Juara-Juara awal pagi kelmarin, sesudah tewas kepada Crystal Palace dalam Liga Perdana Inggeris (EPL) hujung minggu lalu.

Kekalahan berturut-turut itu mencetus tekanan buat Ten Hag, dengan sesetengah penyokong United mempersoalkan sama ada pengendali dari Belanda itu layak untuk mengemudi kelab kembali ke puncak.

Neville bagaimanapun mengakui beliau bersimpati dengan bos United itu, mendakwa bekas kelabnya sudah menjadi ‘tanah kubur’ buat kedua-dua pengurus dan pemain.

“Saya amat berasa simpati terhadap pengurus, saya sedar ramai yang berkata beliau perlu bertindak lebih baik, tetapi ada banyak masalah di kelab itu yang dihadapi pengurus dalam 10 tahun terakhir,” kata Neville kepada talkSPORT.

“Saya fikir hingga masalah itu diselesaikan kami akan terus melihat pasukan yang bermain di bawah paras sebenar, pemain yang tidak beraksi di tahap sebenar. Ia menjadi tanah kubur buat jurulatih dan pemain.

“Tidak ramai pemain yang betul-betul cemerlang di Manchester United dalam tempoh 10 tahun terakhir. Mereka pemain hebat apabila datang ke kelab, mereka semua dikehendaki oleh kelab lain.

“Mereka memenangi pemain ini berbanding kelab lain dan apabila mereka hadir ke Manchester United mereka akhirnya tidak berjaya dan tidak beraksi di tahap mereka, kenapa semua ini berlaku?”

Susulan kekalahan di tangan The Eagles di Old Trafford, Ten Hag kini mempunyai purata kekalahan dalam EPL sama seperti Ralf Rangnick, yang mengendali secara sementara sebelum ketibaannya pada musim panas 2022.

Kedua-duanya mempunyai purata 29 peratus kekalahan dalam liga, Rangnick tewas dalam tujuh daripada 24 perlawanan kendaliannya di United, manakala Ten Hag kalah 13 daripada 45 perlawanan pertamanya.

sumber:- BH

Manchester United berharap dapat kembali mencetak kemenangan malam esok menentang Brentford, yang membenam Red Devils 4-0 ketika beberapa minggu pertama kendalian Ten Hag di Old Trafford musim lalu. – AGENSI