sukan

Keputusan Suku Akhir Pearly Tan-M Thinaah

BEREGU wanita utama negara, Pearly Tan-M Thinaah terpaksa akur perjuangan mereka terhenti sehingga peringkat suku akhir Kejohanan Badminton Dunia 2023 di Copenhagen, Denmark.

Faktor pengalaman ternyata menjadi pemisah buat Pearly-Thinaah apabila tewas 21-17, 17-21, 19-21 kepada pilihan keenam dari China, Zheng Shuxian-Zheng Yu di Royal Arena sebentar tadi.

Terdahulu, Pearly-Thinaah mencipta kejutan apabila menumbangkan bekas juara dunia dua kali, Mayu Matsumoto-Wakana Nagahara untuk melangkah ke suku akhir.

Pearly-Thinaah yang kini menghuni ranking ke-11 dunia tampil cemerlang apabila merakamkan kemenangan 21-14, 22-20 ke atas beregu keempat dunia dari Jepun itu.

Kejayaan itu membolehkan Pearly-Thinaah muncul beregu wanita pertama negara layak ke suku akhir Kejohanan Dunia selepas kali terakhir dilakukan gandingan Amelia Anscelly-Soong Fie Cho pada edisi 2015.

Pada edisi 2022 di Tokyo, Jepun, Pearly-Thinaah tersingkir di pusingan ketiga selepas tumbang di tangan gandingan Jepun, Nami Matsuyama-Chiharu Shida.

sumber:- SH

Sementara itu, beregu campuran negara, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei turut tersingkir di peringkat suku akhir apabila tewas 11-21, 11-21 kepada pilihan kedua dari Jepun, Yuta Watanabe-Arisa Higashino.