sukan

Pearly Tan-M Thinaah menang bergaya untuk mara di Kejohanan Dunia

BEREGU wanita utama negara, Pearly Tan-M Thinaah melangkah bergaya ke pusingan ketiga dalam Kejohanan Badminton Dunia di Copenhagen, Denmark pada malam Rabu.

Mereka mengalahkan Julie Macpherson-Ciara Torrance dari Scotland menerusi kemenangan straight set 21-15, 21-10 pada pusingan kedua dalam tempoh 33 minit permainan yang berlangsung di Royal Arena.

Pada set pertama Pearly-Thinaah diberi tentangan sengit oleh Macpherson-Torrance, namun gandingan nombor 11 dunia itu pantas membaiki permainan untuk meraih slot ke pusingan ketiga.

Kemenangan itu menyaksikan Pearly-Thinaah mengulangi pencapaian edisi lalu apabila mara ke pusingan ketiga.

Bagaimanapun, mereka terpaksa akur dengan kekalahan 16-21, 16-21 kepada gandingan Jepun, Nami Matsuyama-Chiharu Shida.

Pemenang pingat emas Sukan Komanwel Birmingham 2022 itu bakal membuat perhitungan dengan pasangan Jepun, Mayu Matsumoto-Wakana Nagahara.

Dalam pada itu, skrip berbeza buat satu lagi beregu wanita negara, Anna Cheong-Teoh Mei Xing yang melakukan penampilan kedua pada edisi kali ini.

sumber:- SH

Mereka gagal mengiringi Pearly-Thinaah ke pusingan ketiga setelah kalah kepada wakil Thailand, Jongkolphan Kititharakul-Rawinda Prajongjai 13-21, 11-21.