sukan

Punca pergaduhan penyokong Kedah dan Pulau Pinang

PERLAWANAN Liga Super antara Pulau Pinang dan Kedah Darul Aman di Stadium Bandaraya di sini dicemari dengan insiden pergaduhan antara kedua-dua kumpulan penyokong selepas perlawanan berakhir pada malam Selasa.

Kejadian berlaku di luar stadium dipercayai berpunca disebabkan provokasi antara kedua-dua pihak sebelum berlaku insiden tolak menolak antara mereka.

Suasana menjadi semakin tegang apabila kedua-dua kumpulan mula bertindak agresif dengan aksi sepak terajang antara mereka hingga mencetuskan kekecohan berhampiran kawasan parkir bas penyokong Kedah.

Dalam satu video tular berdurasi 1 minit 42 saat, kumpulan berpakaian serba hitam yang dipercayai penyokong Pulau Pinang dilihat mengeluarkan kata-kata provokasi sebelum berlaku pergaduhan dengan penyokong pasukan lawan.

Dalam saingan ke-20 Liga Super yang berlangsung malam tadi, pasukan tuan rumah tewas dengan pasukan jiran dengan jaringan 1-2.

Fadzrul Danel membuka jaringan untuk Kedah pada minit ke-7 sebelum pemain berasal dari Lubanan, Soony Saad menyamakan kedudukan di minit 32.

sumber:- SH

Tendangan dari luar kotak penalti Moses Atede pada minit ke 96 menambah duka pasukan Penang FC sekali gus memberi kemenangan kepada pasukan Sang Kenari.