sukan

Malaysia berpeluang pergi jauh

Ketiadaan ramai nama-nama besar dalam skuad bawah 23 (B-23) tahun negara di Kejuaraan AFF B-23 di Rayong, Thailand tidak akan menjejaskan peluang pasukan untuk mara jauh di saingan itu nanti.

Menurut bekas pemain kebangsaan, Safee Sali, kehadiran beberapa tonggak berpengalaman yang sudah beraksi dalam saingan Liga Super bersama kelab masing-masing dilihat mampu memberi keseimbangan buat skuad kendalian E Elavarasan yang meletakkan sasaran untuk ke final kali ini.

Jelas Safee, sentuhan pemain seperti V Ruventhiran yang bermain untuk Selangor FC diyakini mampu membimbing rakan sepasukan lain yang kebanyakannya beraksi di saingan Piala MFL.

“Ada peluang untuk kita pergi jauh, ramai juga pemain-pemain sudah berpengalaman macam Ruventhiran yang saya rasa mampu untuk menyerlah dalam kejohanan di Bangkok nanti.

“Mungkin ada beberapa pemain tak dapat di lepaskan untuk saingan ini sebab liga (Liga Malaysia) masih lagi berjalan.

“Inilah peluang mereka untuk menunjukkan prestasi bersama skuad B-23 dan saya rasa mereka harus ambil peluang siapa yang dipanggil dan menunjukkan prestasi yang baik dalam skuad B-23 kebangsaan,” katanya.

Selain gagal mendapatkan khidmat bintang bola sepak negara, Arif Aiman Hanapi yang akan memperkuatkan skuad senior nanti, pasukan kendalian Elavarasan turut tidak dapat memanggil penyerang sensasi di luar negara, Luqman Hakim Shamsudin yang bermain di Liga Iceland, Njarovik FC.

Malah, kelibat tonggak kacukan yang beraksi di Finland, Noah Laine turut tidak kelihatan apabila masing-masing gagal mendapat pelepasan daripada kelab di mana Kejuaraan AFF B-23 ini berlangsung di luar jendela Fifa.

Di Bangkok nanti, skuad Harimau Muda negara itu diletakkan harapan tinggi untuk mara ke final dan cuba menjuarai saingan itu buat pertama kali.

sumber:- HM

Kejuaraan serantau itu juga adalah medan persiapan terakhir sebelum skuad sama beraksi di Kelayakan Piala Asia B-23 yang diadakan di Bangkok, bulan depan.