sukan

Harry Maguire sah dilucutkan tugas

Wayne Rooney memberitahu Harry Maguire untuk meninggalkan Manchester United kerana Erik ten Hag tidak percaya kepadanya.

Maguire dilucutkan jawatan sebagai kapten United minggu ini dan pemain pertahanan itu mendedahkan dia “amat kecewa” dengan keputusan itu.

Legenda Red Devils, Rooney percaya ia adalah petanda Ten Hag tidak lagi mempercayai Maguire, dan dia memberitahu bek tengah itu untuk pergi demi kebaikan kariernya.

Dalam temu bual dengan The Athletic, Rooney berkata: “Untuk lilitan yang ditarik daripada anda, bagaimana anda mahu bergerak ke hadapan dengan kelab?

“Itu menunjukkan pengurus benar-benar tidak percaya kepadanya. Ia meninggalkan Harry dalam kedudukan untuk memikirkan apa yang dia perlu lakukan pada masa hadapan. Pengurus menunjukkan bahawa dia bukan sebahagian daripada rancangan itu.

“Saya pasti Harry mahu terus bermain – untuk dirinya sendiri, untuk kerjaya Englandnya – untuk meletakkan dirinya dalam kedudukan terbaik untuk berjaya semampunya. Perkara terbaik sekarang mungkin untuk dia berpindah.”

Difahamkan Maguire “marah, terkejut dan kecewa” apabila dimaklumkan lilitan lengannya dilucutkan.

Kini pemain antarabangsa England itu dilaporkan bersedia untuk pergi ketika ia menarik minat pesaing Liga Perdana.

Beberapa kelab Inggeris cuba mendapatkan Maguire secara pinjaman pada Januari dan Chelsea, Tottenham dan West Ham kekal berminat dengan pemain berusia 30 tahun itu.

Tetapi mereka dihalang dengan harga £50 juta (RM294.46 juta) yang diminta oleh United kerana mereka percaya nilai Maguire lebih hampir kepada £30 juta (RM176.67 juta).

sumber:- HM

Selain daripada kelab Liga Perdana, Inter Milan dan kelab Saudi Al-Nassr dan Al-Hilal juga memerlukan bek tengah.Maguire mempunyai baki dua tahun dalam kontrak United dan menerima gaji £200,000 (RM1.17 juta) seminggu.