sukan

De Gea ditawar gaji sangat lumayan

David De Gea dijangka tidak perlu menunggu masa lama untuk kembali ke padang selepas disingkirkan Manchester United bulan lalu.

Penjaga gol Sepanyol itu bergaji paling mahal di United dengan bayaran £375,000 (RM2.22 juta) seminggu namun kontraknya tidak diperbaharui selepas kelab lebih berminat dengan Andre Onana.

Menurut Daily Star, De Gea mendapat tawaran gaji dua kali ganda daripada beberapa kelab Arab Saudi pada musim panas ini dan boleh bergabung semula dengan Cristiano Ronaldo selepas Al-Nassr turut berminat dengan De Gea.

Namun kelab berpangkalan di Riyadh itu diharamkan Fifa daripada membeli pemain baharu susulan hutang belum dibayar sekali gus membuka peluang kepada kelab lain untuk mendapatkan De Gea.

Penjaga gol berusia 33 tahun itu pada mulanya tampak bakal kekal di United selepas dia sedia menerima pengurangan gaji tetapi United bertukar fikiran pada saat akhir sekali gus karier 12 tahun De Dea bersama kelab itu berakhir.

United berminat dengan penjaga gol Everton Jordan Pickford pada awalnya sebagai pengganti De Gea namun £70 juta (RM415 juta) ditetapkan Toffees menjadi penghalang.

Kelab menghalakan tumpuan kepada Onana dan semakin hampir melengkapkan perjanjian £47 juta (RM278.99 juta) dengan penjaga gol itu akan menjalani ujian perubatan esok.

sumber:- HM

De Gea meninggalkan United sebagai penjaga gol paling banyak beraksi dalam sejarah mereka dengan 545 penampilan.