Sumareh Kena Tunggu FIFA

Setiausaha Agung Persatuan Bola Sep@k Malaysia (FAM), Stuart Ramalingam dalam satu kenyataan di Bernama menjelaskan sebarang hukvman atau tind@kan terhadap pemain natural!sasi, Mohamadou Sumareh hanya akan dibuat selepas mendapat keputusan daripada Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Sumareh sebelum ini mencetvs kontr0versi apabila meningg@lkan pasukan Pahang tanpa memaklumkan kepada pihak pengurusan.

FAM dalam kedudukan bersedia menunggu keputusan yang bakal dikeluarkan FIFA sama ada mereka mendengar lap0ran Sumareh itu ataupun tidak, atau mereka t0lak semula lap0ran itu kepada FAM. Kalau k3s itu sudah dalam pr0ses FIFA kita hanya boleh tunggu sampai ia berakhir.

“Soal FIFA nak ambil atau tidak k3s itu bergantvng sebab kebiasaannya hanya pemain as!ng boleh bawa k3s ke FIFA dan bila melibatkan pemain tempatan pr0sesnya di dalam negara. Dalam k0nteks Sumareh, beliau didaftarkan sebagai pemain tempatan,” katanya kepada Bernama.

Sebelum ini, Presiden Persatuan Bola Sepak Pahang (PBNP), Tengku Abdul Rahman mengesahkan pihaknya akan h3ret kes Sumareh ke K0nfederasi Bola Sep@k Asia (AFC) dan Persekutuan Bola Sepak Dunia (FIFA) untuk mendapatkan kead!lan yang sewajarnya.

Oleh sebab itu, FAM kini sedang menunggu badan induk bola sep@k dun!a itu untuk mendengar kes Sumareh sebelum membuat sebarang tind@kan.

“FAM mesti tunggu sehingga FIFA habiskan pr0ses itu baru FAM boleh ambil alih, itu pun kalau dapat kebenaran mereka. Kalau tidak, mungkin FIFA klasif!kasikan ia sebagai kes istimewa yang mereka ingin juga dengar,” jelasnya.

Sumareh yang masih mempunyai k0ntrak dengan Pahang sehingga tahun 2022 mengambil tind@kan keluar daripada skuad tok g@jah kerana dikatakan tidak dibayar gaji selama beberapa bulan sehingga klausa 8.7 diaktifkan.

Bagaimanapun, PBNP menaf!kan pemain natural!sasi itu tidak dibayar gaji kerana semua urusan pembayaran sudah diselesaikan berdasarkan perjanjian yang dipersetujui bersama pada 26 Ogos 2020