FAM Mahu Siasat

KUALA LUMPUR: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) meminta mana-mana pasukan yang tidak berpuas hati dengan mutu pengadilan mengemukakan bant@han atau adu@n rasmi kepada badan induk itu.

Timbalan Presiden FAM, Datuk Mohd Yusoff Mahadi menjelaskan perkara itu penting bagi membolehkan pihak Jawatankuasa Pengadil melakukan penilaian lebih terperinci terhadap sebarang adu@n yang dibuat.

Beliau berkata, badan induk itu sentiasa terbuka menerima apa saja adu@n berkaitan mutu pengadilan kerana memahami pengadil juga manusia biasa yang tidak terlepas daripada melakukan kesilapan.

Mungkin pengadil tahu apa keputusan yang mereka buat di atas padang, tapi saya juga tidak men0lak pengadil boleh buat kesilapan. Jadi, kalau ada bant@han, Jawatankuasa Pengadil akan nilai betul ke tidak pengadil itu buat keputusan.

Pada asasnya kita terbuka menerima adu@n atau bant@han jika ada pasukan yang rasa tidak berpuas hati dan pada masa yang sama FAM mahu memastikan mutu pengadilan kita terus meningkat ke tahap yang lebih baik.

“Kita dalam menguruskan liga mesti nak mutu pengadilan setiap tahun meningkat kepada tahap yang lebih baik. Selagi ada bant@han, selagi itu kita akan perbaiki,” katanya kepada BH Sukan, semalam.

Yusoff yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tind@kan beberapa pihak yang mempertikai mutu pengadilan Wan Mohamad Tarmizi Wan Ibrahim ketika aksi Liga Super antara Terengganu FC (TFC) dan Johor Darul Tazim (JDT), kelmarin.

Selain dikrit!k hebat peminat di med!a s0sial, isu berkenaan turut mendapat perhatian daripada mantan Presiden FAM, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Tunku Ismail yang juga pemilik JDT mend@kwa kualiti dipamerkan pengadil pada perlawnan itu sebagai tervk dan ggal meng@wal perlawnan dengan baik.

Difahamkan, Jawatankuasa Pengadil juga akan melihat semula vide0 perlawnan berkenaan bagi menilai sama ada keputusan tepat atau tidak dibuat Wan Mohamad Tarmizi dalam beberapa ins!den ketika aksi itu.