Bukan yang sebenar — TMJ

KUALA LUMPUR: Pemilik Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mendakwa masih terdapat pasukan Liga Malaysia (Liga M) yang masih bergantung kepada dana daripada kerajaan.

Justeru, beliau yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ) menganggap tindakan pasukan terbabit bermaksud mereka hanya berpura-pura dalam melaksanakan penswastaan.

Apa yang sedang berlaku dalam industri bola sepak Malaysia bukanlah penswastaan yang sebenar. Ia cuma gambaran di mana perkara yang berubah hanyalah di atas kertas tetapi amalan lama masih diteruskan dan tetap mengharapkan dana kerajaan.

Saya berasa bangga mengemudikan sebuah kelab bola sepak yang tidak bergantvng kepada dana kerajaan. Malah, JDT menolak penggunaan dana kerajaan negeri sejak tahun 2013.

Ia kerana itu adalah wang rakyat dan seharusnya digunakan untuk keperluan lain yang lebih memanfaatkan rakyat, terutama ketika waktu getir seperti pand3mik C0VID-19 yang menjejaskan semua lapisan masyarakat, kata Tunku Ismail di Facebook rasmi kelab, JOHOR Southern Tig3rs, semalam.

Semua pasukan diwajibkan menswastakan pasukan dengan pasukan yang gagal berbuat demikian tidak boleh beraksi dalam Liga M bermula musim depan.

Setakat ini, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) meluluskan penswastaan semua pasukan kecuali FELDA United FC dan UKM FC yang gagal dan tidak dibenarkan beraksi dalam Liga M.

Dalam kenyataan sama, TMJ yang juga bekas Presiden FAM membidas segelintir pihak yang sebelum ini mempersendakan tindakan beliau mewujudkan JDT dan menswastakan pasukan itu pada tahun 2013.

Sekarang JDT sudah pun mencatat pelbagai kejayaan di dalam dan luar padang sementara pasukan lain hanya pada hari ini, tahun 2020 memikirkan mengenai logo baru mereka.

Saya berbangga kerana JDT mempunyai strategi perniagaan tersendiri termasuk dari sudut komersil untuk menjana dana dan melabur dalam projek jangka panjang dan bukannya hanya menunggu kerajaan negeri untuk membina infrastruktur malah mengeluarkan dana setiap tahun, katanya.