Belanja Besar Belum Tentu Julang Trofi

JURGEN Klopp memberi am@ran kepada seteru utama Liverpool bahawa langkah berbelanja besar untuk mendapatkan pemain terbaik bukan jaminan mampu meraih kejayaan ketika juara bert@han Liga Perdana Inggeris itu akan membuka tirai musim baharu menent@ng Leeds awal pagi Ahad.

Skuad bimbingan Klopp akan kembali beraksi hanya selepas tujuh minggu kapten pasukan, Jordan Henderson menjulang trofi Liga Perdana sekali gus menam@tkan kemar@u kejuaraan selama 30 tahun.

Liverpool dilihat tidak mampu dicab@r apabila memenangi 32 daripada 38 perlawnan dan menamatkan saingan liga dengan kelebihan 18 mata berbanding pasukan tangga kedua, Manchester City.

Mereka juga mempunyai kelebihan 33 mata di depan pasukan tangga ketiga, Manchester United serta tangga keempat, Chelsea.

Chelsea muncul kelab paling banyak berbelanja iaitu £200 juta (Rm1.06 bilion) untuk mendapatkan Timo Werner, Kai Havertz, Hakim Ziyech dan Ben Chilwell dengan Thiago Silva tiba menerusi perpindahan secara percuma manakala penjaga gol, Edouard Mendy dilaporkan bakal menyertai Blues dari Rennes.

Secara perbandingan, Liverpool mengambil langkah berjaga-jaga kerana kebimbangan faktor kewangan akibat kesan p@ndem!k C0v!d-19 dengan stadium ditutup sehingga Oktober atau lebih lama lagi.

Satu-satunya pemain baharu Liverpool setakat ini adalah Kostas Tsimikas namun Klopp percaya barisan pemain sedia ada sudah cukup ku@t ketika seteru utama mereka perlu menyesuaikan diri dengan barisan pemain baharu.

Mereka (Chelsea) menandatangani ramai pemain baharu. Ia pastinya akan memberi kelebihan kepada mereka tapi pada masa sama, mereka perlu mencari keserasian dengan cepat.

“Ia lebih kepada bekerjasama di sesi latihan. Kami mungkin mempunyai kelebihan dari sudut itu,” katanya.