Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) hampir tiada pilihan dalam memastikan pasukan bawah 23 tahun (B-23) negara yang beraksi dalam Piala AFF B-23 di Phnom Penh, Kemboja, menunjukkan prestasi positif dalam usaha memulihkan imej organisasi pengurusan bola sepak di negara ini.

Menurut penganalisis sukan Dr Pekan Ramla, prestasi hambar pasukan senior itu pada Piala AFF 2020 di Singapura telah mencemarkan imej FAM dan mencetuskan panik dalam kalangan penyokong negara.

Walaupun Piala AFF B-23 kurang popular, hakikatnya Pekan berkata FAM harus memanfaatkannya sebaik mungkin dengan memastikan pasukan negara sekurang-kurangnya mempunyai tempat duduk untuk perlawanan akhir.

Beliau berkata kejayaan pasukan B-23 itu akan mengvbat kesedihan penyokong negara dan memberi gambaran bahawa sukan nombor satu negara itu masih menaruh harapan. Kita tidak nampak kerana bukan senior yang mengambil bahagian dalam kejohanan itu, bermakna kurang pengaruh kerana sekarang penyokong mahu pasukan negara berjaya.

“FAM mesti merebut peluang ini untuk memastikan B-23 adalah pasukan yang berjaya sekali gus mampu meredakan kemarahan penyokong di laman sendiri. Seperti sedia maklum, pasukan B-23 ini adalah bakal pasukan Harimau Malaya kerana kebanyakan pemainnya akan diserapkan ke dalam skuad senior,” katanya selepas menghubungi Arena Metro.

Malaysia sepatutnya membuka tirai kempen menentang Myanmar di Stadium Prince petang semalam, tetapi dibatalkan selepas skuad lawan yang lvmpuh itu dijangkit! C0vid-19 dan akan men3ntang Laos tiga hari kemudian di venue yang sama. Indonesia sepatutnya menjadi lawan terakhir dalam peringkat kumpulan pada 21 Februari di Stadium Nasional Morodok Techo, tetapi menarik diri pada penghujungnya.

sumber:- HM

Kekalahan pasukan senior dalam Piala AFF 2020 memburukkan imej FAM, mendorong peminat sukan negara menggesa pengurusan badan induk bola sepak itu meletakkan jawatan.