Sukan

Faiz mahu buat lagi

Pemenang anugerah Puskas Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) 2016 Faiz Subri sedang mencari peluang untuk mengulangi sepakan luar biasa bersama kelab baharunya dalam saingan Liga Super musim ini, Penang FC.

Pemain kelahiran Kedah berusia 35 tahun itu menjelaskan sentuhan ajaib juga mampu membantu pasukannya menang sekiranya berjaya menerjah jaring.

Hasrat untuk mel3dakkan gol Puskas masih ada setiap tahun, walaupun ia tidak lagi diiktiraf FIFA kerana ia hanya sekali untuk pemain, mengikut syarat yang ditetapkan badan induk bola sepak dunia itu.

“Tetapi setakat ini makanan masih belum sampai. Tetapi saya masih cuba mencari sepakan sebegitu dengan kerap berlatih sepakan percuma,” katanya selepas bertemu pada perlawanan Piala Menteri Besar Terengganu di Stadium Sultan Ismail Naszruddin Shah, minggu lalu.

Pada 2016, Faiz mencetuskan sensasi apabila sepakan percuma “ajaib”nya dari jarak 32 meter pada minit ke-61, ketika mewakili Pulau Pinang FC, menerjah jaring dengan kemenangan 4-1. Jaringan itu kemudiannya dinamakan sebagai pemenang anugerah Puskas FIFA.

Mengulas lanjut, Faiz menjelaskan dia memerlukan sedikit masa untuk kembali bersaing dengan rakan sepasukannya bagi merebut tempat dalam skuad utama.  Sudah tiga musim tidak bermain di peringkat tertinggi bola sepak negara.

sumber:- HM

Apabila lembaga pengarah Pulau Pinang FC dipecat musim ini, saya berasa begitu teruja walaupun sudah tua. “Namun, ia akan mengambil sedikit masa untuk kembali kepada aksi sebelum ini memandangkan peringkat Liga Super sangat sengit berbanding Liga M3. “Jadi saya berharap dapat menyesuaikan diri dengan pasukan secepat mungkin terutama dari segi keserasian,” katanya yang menyasarkan untuk memenangi sekurang-kurangnya satu trofi kejuaraan musim ini.