Perseorangan ketiga wanita, Siti Nurshuhaini Azman, memulakan kebangkitan pasukan negara apabila menewaskan pasukan bertahan Jepun 3-2 pada aksi pertama Kumpulan Y Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2022, sebentar tadi.

Pada aksi di Pusat Konvensyen Setia City Shah Alam, Malaysia tewas 0-2 buat pertama kali selepas menewaskan dua perseorangan utama wanita, S Kisony dan Eoon Xi Quan. Kisona terpaksa tunduk apabila tewas kepada Jepun Natsuki Nidaira 12-21, 16-21, manakala Xi Quan tewas kepada Riko Gunji 17-21, 7-21.

Bagaimanapun, Nurshuhaini berusia 18 tahun yang muncul buat pertama kali pada kejohanan kali ini mempamerkan aksi membanggakan sekali gus melakar kemenangan ke atas Hina Akechi 21-16, 22-20 sekali gus merapatkan jurang dengan Jepun 1-2.

Pada aksi di Pusat Konvensyen Setia City Shah Alam, Malaysia tewas 0-2 buat selepas menewaskan dua perseorangan utama wanita tewas. Kisona terpaksa tunduk apabila tewas kepada Jepun Natsuki Nidaira 12-21, 16-21, manakala Xi Quan tewas kepada Riko Gunji 17-21, 7-21. Bagaimanapun, Nurshuhaini berusia 18 tahun yang muncul buat pertama kali pada kejohanan kali ini mempamerkan aksi membanggakan sekali gus melakar kemenangan ke atas Hina Akechi 21-16, 22-20 sekali gus merapatkan jurang dengan Jepun 1-2.

“Alhamdulillah saya dapat menambah satu mata kepada pasukan. Saya gembira dengan kemenangan ini, tetapi masih tidak berpuas hati dengan permainan saya, terutama pada set kedua di mana saya tidak sabar. “Jadi saya perlu memperbaikinya dan menjadikannya lebih baik apabila saya bertemu India esok,” kata Nurshuhaini selepas perlawanan.

Beregu negara, Pearly Tan-Valeree Siow, juga tidak menghampakan apabila berjaya menyamakan kedudukan selepas menewaskan Rui Hirokami-Yuna Kato 24-22, 21-18. Pearly digandingkan dengan Valeree selepas pasangannya, M Thinaah, disahkan positif C0VID-19. Gandingan Teoh Mei Xing-Anna Cheong memastikan kemenangan pasukan negara dengan menewaskan Akechi-Gunji 21-21, 21-5, menyumbang mata ketiga.

sumber:- BH

Kemenangan ke atas Jepun membuatkan Malaysia kini melangkah satu kaki untuk mengesahkan tiket ke separuh akhir dengan aksi terakhir kumpulan men3ntang India, esok akan menentukan kedudukan pasukan kebangsaan wanita. s Dua pasukan teratas setiap kumpulan akan mara ke separuh akhir dan layak secara automatik ke final Piala Uber 2022 di Bangkok, Thailand Mei depan.