Sukan

TMJ pertahan De Paula, Teong Kim pertahan Luqman

Bekas Pengarah Akademi Mokhtar Dahari (AMD), Lim Teong Kim mempertahankan Luqman Hakim Shamsudin selepas Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang mempersoalkan kenapa peminat tidak mengkr!tik persembahan pemain berusia 19 tahun itu bersama skuad kebangsaan.

TMJ yang juga pemilik Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT) dalam satu temu bual sebelum ini mempersoalkan krit!kan netizen yang dilihat hanya lebih menyalahkan pemain Harimau Selatan sekiranya skuad kebangsaan tidak mencapai keputusan yang positif.

(Guilherme) De Paula tak jaringkan gol semua orang salahkan, bila kali terakhir Luqman jaringkan gol untuk pasukan kebangsaan? Berapa banyak minit dia dapat main dalam perlawanan sebenar di Belgium? Setakat aksi persahabatan saja.

Bila kali terakhir dia main 90 minit untuk pasukan kebangsaan? Tak ada, tak ada orang salahkan dia. Tak ada orang salahkan Shahrel Fikri (Fauzi), tetapi pemain saya yang beri komitmen, yang berk0rban, yang beraksi bagus jadi kambing hitam.

“Hanya kerana mereka adalah pemain saya. Jadi pada pandangan saya, pendapat itu adalah berat sebelah, tidak rasional, dan tidak profesional kerana awak membuat satu penilaian berdasarkan emosi bukan berdasarkan fakta,” kata TMJ.

Namun, selepas kenyataan TMJ itu dimuat naik oleh salah satu laman Instagram berkaitan bola sepak, ia mendapat maklum balas dari Teong Kim yang memberikan kata-kata semangat kepada Luqman di ruangan komen.

Luqman, kamu berlatih bersungguh-sungguh dan bermain dengan penuh semangat dan sentiasa percaya kepada keupayaan kamu.

sumber:- BH

“Saya pasti kamu akan mencapai matlamat kamu. Saya tahu kekuatan mental kamu dan saya tahu kamu faham bagaimana kamu boleh mengguna krit!kan-krit!kan ini untuk membantu kamu lebih berusaha mencapai kecemerlangan dan bukan sahaja jaguh kampung,” tulis Teong Kim.