Mutu pengadilan tidak berkualiti berupaya ‘membvnuh’ kemasyhuran saingan Piala Malaysia yang menyambut ulang tahun ke-100 penganjurannya tahun ini.

Menjelang dua perlawanan separuh akhir kedua pertandingan berprestij itu esok, kontr0versi melibatkan keputusan pegawai perlawanan tidak seharusnya menjadi perhatian selepas 90 minit permainan.

Malah, perkara itu juga tidak seharusnya terjadi pada aksi berprofil tinggi dalam sesuatu kejohanan utama, demikian pandangan tenaga pengajar bahagian teknikal pengadil Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (Fifa) Subkhiddin Mohd Salleh.

Perlawanan dah berjalan banyak termasuk dari saingan Liga Super dan Liga Premier, sepatutnya mutu pengadilan makin baik lagi-lagi ia di peringkat separuh akhir, sepatutnya prestasi pengadil sudah sampai ke kemuncak.

“Kalau ikut graf prestasi pengadil (dilantik) sudah cukup berkemampuan untuk mengadili perlawanan dengan baik dan jika kita membuat pemilihan, biasanya pengadil yang terbaik dipilih,” kata bekas pengadil elit Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) dan kebangsaan itu.

Johor Darul Ta’zim (JDT) akan membuat perhitungan men3ntang Terengganu FC (TFC) di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri manakala Melaka United FC berdepan Kuala Lumpur City FC di Stadium Hang Jebat, esok dalam merebut tempat ke final dijadual berlangsung pada 30 Nov ini.

Tanpa merendahkan kemampuan pihak bertanggungjawab dalam soal pelantikan pengadil di peringkat domestik, Subkhiddin menjelaskan proses pemilihan pengadil di AFC dan Fifa bagi sesebuah aksi berintensiti tinggi dibuat dengan teliti berpaksikan tahap prestasi.

Menurutnya, setiap pertandingan kelolaan AFC dan FIFA, barisan pengadil dilantik akan dinilai sepanjang saingan pusingan awal sebelum hanya mereka yang menunjukkan prestasi terbaik akan dipilih untuk bertugas pada pusingan kedua.

sumber:- HM

Mutu pengadilan sekali lagi menjadi ‘buah mulvt’ selepas perlawanan separuh akhir pertama Piala Malaysia 2021 antara TFC dan JDT yang berkesudahan 1-1, Isnin lepas.