Beregu negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik mara ke suku akhir kejohanan badminton Masters Indonesia 2021 selepas mengenepikan cabaran pasangan tuan rumah Panjer Ali Siloka Dadiara-Bryan Sidney Elohim pada aksi pusingan kedua hari ini.

Pasangan kelima kejohanan itu tidak mengambil masa yang lama untuk meraih kemenangan straight set 21-12, 21-8 pada perlawanan yang berlangsung selama 21 minit.

Menanti pemenang pingat gangsa Olimpik Tokyo 2020 di suku akhir adalah pemenang satu lagi perlawanan pusingan kedua, antara pasangan pilihan ketiga Lee Yang-Wang Chi-Lin dari Taiwan yang akan menentang pasangan senegara Lu Ching Yao-Yang Po Han.

Mengikut langkah Aaron-Wooi Yik mara ke suku akhir ialah beregu lelaki profesional negara, Ong Yew Sin-Teo Ee Yi yang berjaya menumbangkan gandingan Indonesia, Sabar Karyaman Gutama-Reza Pahlevi Isfahani, 13-21, 21-14, 21-17.

Yew Sin-Ee Yi akan bertemu rakan senegara, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani yang berjaya menewaskan satu lagi wakil Indonesia, Shohibul Fikri-Bagas Maulana dengan kemenangan straight set 21-18, 22-20.

Terdahulu pasangan wanita negara, Pearly Tan-M Thinaah tyang merupakan pasangan kelapan kejohanan mengesahkan tempat ke suku akhir selepas menundukkan pasangan tuan rumah Fitriani-Yulia Yosephine Susanto dengan kemenangan straight set 21-8, 21-14 dan bakal bertemu pilihan keempat daripada Jepun, Nami Matsuyama-Chiharu Shida

Dalam perkembangan lain, beregu campuran negara Hoo Pang Ron-Cheah Yee See lolos ke suku akhir Masters Indonesia selepas mengenepikan cabaran pasangan Jerman, Jones Ralfy Jensen-Linda Efler dengan kemenangan straight set 21-14,21-19 pada perlawanan yang berlangsung selama 40 minit.

sumber:- SH

Tugas berat menanti pasangan negara itu, apabila dijadual bertembung pilihan utama kejohanan dari Thailand, Dechapol Puavaranukroh-Sapsiree Taerattanachai yang berjaya menewaskan satu lagi pasangan negara, Chen Tang Jie-Peck Yen Wei 21-17, 16-21, 21-17 bagi merebut tempat ke separuh akhir.