Dua tonggak utama Penang FC, Khairu Azrin Khazali dan Rafael Vitor masih dalam pemantauan selepas berdepan kec3deraan sebelum dibenarkan untuk kembali beraksi dalam perlawanan ketiga Piala Malaysia berdepan Sri Pahang FC, 30 Oktober ini.

Pengendalinya, Tomas Trucha mengesahkan dua pemain itu hanya menjalani latihan ringan dan masih belum kembali ke padang sepenuhnya bersama rakan sepasukan lain.

Namun, beberapa pemain lain dilihat akan terus menjadi pilihan utama Trucha bagi menggantikan posisi yang ditinggalkan seperti Danial Ashraf, Latiff Suhaimi dan Ryuji Utomo menjelang pertembungan dengan Sri Pahang nanti.

Skuad Harimau Kumbang dilihat beraksi tempang tanpa kudrat Khairu Azrin dan Vitor di benteng pertahanan apabila masing-masing diketepikan dalam dua perlawanan pertama Piala Malaysia seterusnya gagal meraih kemenangan setakat ini.

Mereka berdua masih belum dapat berlatih bersama pemain yang lain dan sekarang dalam program secara individu lagi untuk memastikan mereka cergas sepenuhnya.

“Memang kita boleh katakan baik Khairu Azrin dan Vitor, kedua-duanya sentiasa dalam kesebelasan utama untuk perlawanan liga musim ini, tetapi sekarang saya masih lagi sedang berusaha untuk mencari pengganti yang terbaik bagi menggantikan posisi itu sementara menunggu mereka mampu untuk kembali beraksi.

“Secara jujurnya, saya masih memberi waktu kepada pemain yang jarang bermain untuk sentiasa mempersiapkan diri mereka bagi diturunkan dan mampu beraksi sebaik mungkin sekiranya diberi peluang,” katanya.

Penang FC akan menghadapi dua lagi perlawanan persahabatan men3ntang Kelantan United pada Jumaat dan Perak FC pada Sabtu dalam misi bagi menilai kemampuan baki pemain yang ada untuk dipilih beraksi dalam perlawanan sebenar pada 30 Oktober ini.

Bercakap mengenai peluang pasukan, Trucha tidak menolak Penang FC mengharungi jalan berliku dalam saingan Piala Malaysia kali ini selepas ketiadaan beberapa tonggak utama dan memerlukan sokongan penyokong dalam misi pasukan mara ke suku akhir.

Kami sebenarnya masih belum pulih sepenuhnya daripada segi mental dan sebagainya selepas selesai Liga Super dan itu membuatkan kami belum bersedia 100% lagi untuk Piala Malaysia.

Untuk perlawanan persahabatan, sasaran kami adalah untuk tengok pemain-pemain terbaik yang masih ada untuk beraksi perlawanan akan datang.

“Pastinya kami akan terus berjuang untuk harungi peringkat kumpulan ini walaupun sebenarnya ada kekangan daripada segi kecederaan sekarang ini dan saya harap pemain-pemain yang ada dapat memberikan yang terbaik seperti mana yang mereka lakukan ketika dalam saingan liga,” katanya.

sumber:- HM

Penang FC yang berada dalam Kumpulan A berada di tangga ketiga selepas meraih satu mata manakala Sarawak United di tangga teratas dengan dua kemenangan diikuti Kuala Lumpur City dan Sri Pahang FC pula di kedudukan tercorot.