PENGENDALI Harimau Malaya, Tan Cheng Hoe mengharapkan aksi terbaik dapat dipamerkan para pemainnya dalam dua aksi persahabatan Kelas A menentang Jordan dan Uzbekistan di Amman, Jordan.

Menurut Cheng Hoe, walaupun dibarisi gandingan pemain baharu dan lama, namun beliau optimis kemampuan pemain untuk cuba mencapai hasil yang positif berdepan dua pasukan dari negara yang berada di ranking yang jauh lebih baik daripada Harimau Malaya.

Malah, beliau menegaskan dua perlawanan persahabatan tersebut akan menjadi medan untuknya merangka persiapan untuk untuk ke Piala Suzuki AFF dan Kelayakan Piala Asia.

“Pemain-pemain yang dipilih ini walaupun gabungan pemain lama dan pemain baharu, namun saya mengharapkan mereka dapat memberikan aksi terbaik apatah lagi ini persediaan untuk menghadapi Piala Suzuki AFF dan Kelayakan Piala Asia.

“Ini juga bukan perlawanan persahabatan biasa kerana saya mahu pemain mengambil pengalaman sebanyak mungkin kerana Jordan dan Uzbekistan adalah dua pasukan yang jauh lebih kuat daripada kita,” katanya.

Skuad Harimau Malaya telah berlepas ke Jordan pada awal pagi Sabtu untuk menghadapi dua perlawanan persahabatan menentang Jordan pada 6 Oktober dan Uzbekistan tiga hari selepas itu.

Dalam panggilan skuad kebangsaan kali ini juga, Cheng Hoe telah memanggil beberapa pemain baharu seperti penjaga gol PJ City FC, Kalamullah Al-Hafiz Mat Rowi; dua pemain Penang FC, Quentin Cheng dan Al Hafiz Harun; pemain Selangor FC, Mukhairi Ajmal Mahadi serta pemain Terengganu FC, Hakimi Abdullah.

sumber : SH

Ia langkah yang patut dipuji dalam usaha memastikan skuad Harimau Malaya tidak ketandusan pelapis baharu yang mampu menyarung jersi Harimau Malaya pada masa depan.