Faktor keletihan disifatkan menjadi punca Sarawak United kurang menyengat pada aksi kedua men3ntang Sri Pahang FC, semalam selepas memperagakan corak permainan lebih ‘garang’ ketika menang 3-1 ke atas Penang FC, Ahad lalu.

Namun, corak permainan sebegitu tidak menghalang ‘The Crocs’ daripada menjadikan skuad Tok Gajah sebagai mangsa kedua mereka selepas jaringan tunggal Tommy Mawat Bada pada minit ke-60 cukup untuk naib juara Liga Perdana itu menang dua aksi berturut-turut.

Aksi pasukan yang kurang ‘garang’ itu turut disedari pengendalinya, E Elavarasan namun perkara itu sudah dijangkakan selepas dia menurunkan barisan kesebelasan yang sama bagi kedua-dua aksi Piala Malaysia itu.

Kita bermain semula selepas tiga hari, jadi sudah tentu pemain akan keletihan. Sebab itulah kita nampak yang kita tidak berapa agresif dari awal permainan. Barisan pemain pun sama untuk kedua-dua perlawanan.

Kita tidak jangkakan untuk aksi yang terlalu agresif. Sri Pahang perlukan tiga mata tetapi kita sudah ada tiga mata, jadi kita kena bersabar dan tengok keadaan perlawanan,” katanya.

Dua kemenangan berturut-turut itu menyaksikan Sarawak mendahului Kumpulan A dengan rekod bersih dalam dua perlawanan, dua mata mengatasi KL City FC yang mengutip satu mata selepas seri 1-1 dengan Penang FC.

Mengulas lanjut mengenai perlawanan itu, Elavarasan jelas lega kerana sekali lagi berjaya mengutip mata penuh selepas berdepan pasukan Liga Super buat kali kedua.

“Kita tidak jangka akan dapat tiga mata kerana kita tahu Sri Pahang adalah pasukan yang baik. Persembahan kedua-dua pasukan seimbang tetapi mungkin kita ada lebih peluang untuk menjaringkan gol.

sumber:- BH

“Selepas kita mendapatkan gol, kita mula nampak Sri Pahang sudah keluar daripada kubu mereka dan mula memberi tekanan. Tetapi organisasi pertahanan kita sangat baik sehingga mereka tidak ada banyak ruang untuk mendapatkan gol,” katanya.